larissanet.gr – Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου

Διονύσης Σιμόπουλος: «Αν το Σύμπαν ήταν μωρό, θα ήταν λίγων ωρών»

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου με τίτλο «Η Άνοιξη του Σύμπαντος» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας.

Σε δηλώσεις του ο συγγραφέας τόνισε πως «μιλάμε για τα πρώτα στάδια της ύπαρξης του σύμπαντος. Για το πως γεννήθηκε πριν από 13,8 δις χρόνια και πως εξελίχθηκε. Αν θέλαμε να παρουσιάσουμε το Σύμπαν με ένα μωρό, λέω πως βρίσκεται ακόμη στις πρώτες του ώρες. Όλα αυτά τα συλλάβαμε αλλά και τα κατανοήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια». Για τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει το σύμπαν, ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε πως «αυτό θα συμβεί σε δισεκατομμύρια χρόνια. Θα δημιουργηθεί εκείνη η κατάσταση η οποία στην εξέλιξή της θα φυλακίσει όλη την ύλη που υπάρχει σήμερα σε μαύρες τρύπες, οι οποίες εξατμίζονται. Κατά συνέπεια δεν θα μπορεί το σύμπαν να δημιουργήσει τίποτε και θα πεθάνει Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος όταν αυτό θα έχει μία θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από το απόλυτο μηδέν».

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Λάρισας Δημήτρης Ιωαννίδης ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα και επιστήμονα λέγοντας πως η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει έναν τέτοιον επιστήμονα.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Αστρονομικού Παρατηρητικού Ομίλου Λάρισας κ. Στέφανος Σοφολόγης τίμησε τον κ. Σιμόπουλο για την συνολική προσφορά του στην επιστήμη με τιμητική πλακέτα.

Με μία διαφορετική προσέγγιση μίλησε για τον συγγραφέα ο φυσικός και υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Λάρισας Δημήτριος Νάκος.

Ο κ. Νάκος αποκάλυψε την τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον κ. Σιμόπουλο όταν ο τελευταίος του ζήτησε να είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του.

«Με μεγάλη μου χαρά κ. καθηγητά» απάντησε ο κ. Νάος με τον κ. Σιμόπουλο να τον διακόπτει λέγοντας «στον ενικό συνάδελφε».

«Αυτή η μικρή συζήτηση αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία σκέψης του.  Γι’ αυτό τα αμφιθέατρα γεμίζουν στις ομιλίες του. Γιατί μιλάει στον ενικό» τόνισε ο κ. Νάκος.

Ασ.Ν.

Πηγή: Διονύσης Σιμόπουλος: «Αν το Σύμπαν ήταν μωρό, θα ήταν λίγων ωρών» – larissanet.gr