Ουράνιος επισκέπτης

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την παραλία της Κουτσουπιάς. Στο κέντρο και αριστερά ο κομήτης, δεξιά η Αφροδίτη και ενδιάμεσα η λευκή γραμμή ανήκει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εντυπωσιακό θέαμα και εικόνες μας χαρίζει το πέρασμα του κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος θα βρεθεί σύντομα (22 Ιουλίου) στην πιο κοντινή απόσταση από τη Γη, χωρίς φυσικά να αποτελεί κάποιο κίνδυνο. Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο από το δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE της NASA.


Με το κοντινό πέρασμά, του από τον ήλιο (περιήλιο), τα εξωτερικά του στρώματα θερμάνθηκαν, με αποτέλεσμα σκόνη και αέρια να απελευθερωθούν από την επιφάνειά του, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή ουρά!
Ο κομήτης ήταν ορατός έως προχθές τις πολύ πρωινές ώρες, μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, στον σκοτεινό και καθαρό ουρανό. Από τα τέλη του Ιουλίου έως και τα μέσα του Αυγούστου θα είναι πλέον ορατός μετά τη δύση του ηλίου, στα βορειοδυτικά, χαμηλά στον ορίζοντα.
Σε όλον τον κόσμο επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν τον κομήτη, πριν χαθεί πάλι στα βάθη του διαστήματος, για να μας ξαναεπισκεφθεί μετά από 6.800 χρόνια!
Τα μέλη του Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας A-Polaris φωτογράφησαν τον κομήτη από την πόλη της Λάρισας, τα παράλια του νομού και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Για τον A-Polaris, Γαλατάς Μιλτιάδης