Eleftheria.gr – Ο ουρανός αλλάζει, ακόμη κι αυτός της Λάρισας…

ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ A-POLARIS ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Space-X

Ο ουρανός αλλάζει,  ακόμη κι αυτός της Λάρισας...

Του Κώστα Γκιάστα
Με δέος αλλά και περιέργεια αρκετοί Λαρισαίοι αντίκρισαν στον ουρανό τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά από φωτεινά αντικείμενα. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τους δορυφόρους της εταιρείας Space-X του Έλον Μασκ με την ίδια παρατήρηση να κάνουν

και κάτοικοι πολλών άλλων ελληνικών πόλεων. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών κατέγραψαν το στιγμιότυπο και σε βίντεο, αναρτώντας το σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να πάρει μορφή «χιονοστιβάδας» η είδηση σε εκατοντάδες ηλεκτρονικούς ιστότοπους.
Πώς όμως σχολιάζουν ένα τέτοιο περιστατικό οι άνθρωποι που ασχολούνται λίγο (έως πολύ) περισσότερο με το αντικείμενο της αστροπαρατήρησης; Αυτό το ερώτημα ήταν το κυρίαρχο στη συζήτηση που είχε η «Ε» με τον πρόεδρο του Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας, A-Polaris κ. Στέφανο Σοφολόγη, όπως και με το μέλος του Δ.Σ. κ. Μίλτο Γαλατά.
Αρχικά εξήγησαν πως το Starlink είναι ένα project που θα τοποθετήσει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στη γη, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από εμάς. Θα μεταδίδουν σήματα διαδικτύου προς τους πομποδέκτες εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τοπικά ή θα μεταφέρουν τα δεδομένα απευθείας στον δρομολογητή Starlink. Η Space-X σκοπεύει να αναπτύξει χιλιάδες δορυφόρους.
«Η εμφάνιση αυτών των δορυφόρων με αυτόν τον εντυπωσιακό ομολογουμένως τρόπο» τονίζουν χαρακτηριστικά «οφείλεται στο γεγονός πως είναι στην αρχική φάση της εκτόξευσής τους. Η συνεχόμενη «ουρά» εμφανίζεται μέχρι να διασκορπιστούν και να πάρουν θέση και να μπούνε σε σταθερή τροχιά».
Στην αρχή της δραστηριότητας αυτής, υπήρξαν αντιδράσεις από τους παρατηρητές και τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις στην εικόνα του νυχτερινού ουρανού. Καταγράφηκε ανησυχία ότι εχνητό φως από τους δορυφόρους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο ένα πείραμα της SpaceX, το DarkSat, στοχεύει στη μείωση της φωτεινής ρύπανσης των δορυφόρων. Η SpaceX ισχυρίζεται ότι μείωσε τη ρύπανση του φωτός στους δοκιμαστικούς δορυφόρους της κατά περίπου 55% σε σύγκριση με τους κανονικούς δορυφόρους Starlink. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ φωτεινό για τα εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα των αστρονόμων.
«Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα που μπορούν προκαλέσουν είναι να συμπέσει το πέρασμα την ώρα της φωτογράφισης από τηλεσκόπιο αστεροσκοπείων» εξηγούν τα μέλη του A-Polaris στην «Ε».
Εκείνο πάλι που επισημαίνουν είναι πως δεν ξέρουν τι θα συμβεί στο μέλλον με την αύξηση των δορυφόρων. Αυτήν τη στιγμή διευκρινίζουν πως δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Αλλά τι θα συμβεί όταν θα προστεθούν χιλιάδες δορυφόροι στον ήδη υπάρχοντα μεγάλο αριθμό.
«Ένα είναι σίγουρο. Ο ουρανός αλλάζει…» είπαν και οι δύο χαρακτηριστικά.
Προ ημερών, το πρωτότυπο του πυραύλου-φορέα Starship της SpaceX πραγματοποίησε στα νότια του Τέξας, την πρώτη επιτυχή προσεδάφισή του, στη διάρκεια της τελευταίας δοκιμαστικής πτήσης του οχήματος εκτόξευσης επόμενης γενιάς.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρεία δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων, για τη μεταφορά αστροναυτών, αλλά και μεγάλων φορτίων στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη.
Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αυτήν τη στιγμή ο Όμιλος της Λάρισας αριθμεί περί τα 40 μέλη. Λόγω κορονοϊού ωστόσο το προηγούμενο διάστημα οι εκδηλώσεις και οι δράσεις περιορίστηκαν.
Τώρα με την άρση των περιορισμών αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει πάλι τις συναντήσεις και τις παρατηρήσεις σε ανοιχτά σημεία, όπως είναι ο Κίσσαβος.
Βασικοί σκοποί του Ομίλου είναι η προώθηση και εκλαΐκευση της επιστήμης της Αστρονομίας, η διάδοση των γνώσεων και μεθόδων αστρονομικής παρατήρησης, ώστε αυτές να γίνουν προσιτές σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την Αστρονομία και την παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων με ερασιτεχνικό εξοπλισμό. Είναι επίσης η πρακτική εφαρμογή αυτών των γνώσεων με αστρονομικές παρατηρήσεις, πειράματα, κατασκευές, με δραστηριότητα συλλογική ή ατομική, αλλά και τέλος είναι και η πληροφόρηση των μελών του σωματείου και του κοινού σχετικά με ψευδοεπιστήμες και παραπλανητικές θεωρίες.
Μέλη του Ομίλου μπορούν να είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την αστρονομική παρατήρηση, την Αστρονομία και τις φυσικές επιστήμες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τόπου κατοικίας. Τα μέλη διακρίνονται σε δόκιμα, τακτικά και επίτιμα.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Σήμερα Κυριακή, εν τω μεταξύ, αναμένεται να πέσουν στη γη τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε βέβαια την Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.
Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πηγή: Ο ουρανός αλλάζει, ακόμη κι αυτός της Λάρισας… (eleftheria.gr)