Κομήτης C/2021 A1 (Leonard)

Ο τελευταίος μήνας του 2021 μας επιφυλάσσει μια όμορφη επίσκεψη από έναν μακρινό ταξιδιώτη που έρχεται από τα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, τον κομήτη C/2021 A1.

Ο κομήτης C/2021 A1 ή αλλιώς «Leonard» έγινε γνωστός σε εμάς μόλις 11 μήνες πριν, στις 3 Ιανουαρίου του 2021, και πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Greg Leonard ο οποίος τον ανακάλυψε στο Παρατηρητήριο Mount Lemmon της Αριζόνα όταν ήταν 750 εκατομμύρια km μακριά από τον Ήλιο.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αποτελεί τον καλύτερο κομήτη του 2021 καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να είναι αρκετά λαμπρός και ίσως, όσο πλησιάζει τον Ήλιο, να δούμε μια ωραία ουρά.

C/2021 A1 Leonard 2021-11-28 06:00 13x60s each RVB (total 39 mins) Bayfordbury Observatory ( University of Hertfordshire)

Τι είναι οι κομήτες;

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό μια νεφελώδη κόμη (ορατή ατμόσφαιρα) και συχνά μια ουρά (επιμήκυνση κόμης). Όσο πλησιάζει ένας κομήτης προς τον Ήλιο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή ουρά. Αυτό συμβαίνει διότι αρχίζει να θερμαίνεται και δημιουργούνται στην επιφάνειά του σχισμές, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα υλικά όπως σκόνη ή νερό. Οι κομήτες που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα συνήθως έρχονται από 2 περιοχές, το Νέφος του Όορτ, το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από τον Ήλιο μας και περιλαμβάνει περίπου 1 τρισεκατομμύριο κομήτες, ή την Ζώνη του Κάιπερ που είναι πιο κοντά στον Ήλιο και αρχίζει μετά την τροχιά του Ποσειδώνα. Η βαρυτική αλληλεπίδραση με τον Ήλιο ή κάποιον πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, κάνει τους κομήτες να κατευθύνονται προς το κέντρο του καθιστώντας αρκετούς ορατούς και από την Γη.

O κομήτης Leonard περνάει μπροστά από το σφαιρωτό αστρικό σμήνος Messier 3

Είναι παρατηρήσιμος ο κομήτης Leonard;

Οι κομήτες είναι διάχυτα σώματα και όχι ακριβή σημεία, γι’ αυτό το λόγο συνήθως είναι δύσκολοι να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο κομήτης Leonard θα είναι αρκετά φωτεινός για να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό, όχι όμως μέσα από το αστικό περιβάλλον λόγω της φωτορύπανσης….όμως με τους κομήτες ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Για όσους δεν τα καταφέρουν να βγούνε στην εξοχή, ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρηθεί ακόμα και μέσα από την πόλη είναι τα συνηθισμένα κιάλια (10×50) ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η παρατήρηση είναι ο καθαρός ουρανός και η καλή διάθεση!

Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου ο Leonard είναι ορατός περίπου 2 ώρες πριν την ανατολή του Ηλίου κάτω από τον φωτεινό αστέρι «Αρκτούρος» το οποίο βρίσκεται στην ανατολή. Περίπου στις 14-16 Δεκεμβρίου ο κομήτης θα πιο εύκολο να εντοπιστεί καθώς θα είναι ορατός μετά την δύση του Ηλίου νοτιοδυτικά.

Ο κομήτης θα κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από την Γη στις 12 Δεκεμβρίου καθώς θα απέχει μόλις 34,9 εκατομμύρια km. Το πέρασμά του δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς ο συγκεκριμένος κομήτης συγκαταλέγεται στους ‘υπερταχείς κομήτες’ καθώς ταξιδεύει με 254.412 km την ώρα ή με 70,7 km το δευτερόλεπτο σε σχέση με την Γη.

Πότε θα ξαναδούμε τον κομήτη Leonard;

Η τροχιά του κομήτη έχει δείξει ότι τελευταία φορά που πέρασε από την Γη ήταν πριν 35.000 χρόνια. Μετά το τωρινό πέρασμά η τροχιά του θα γίνει «υπερβολική» που σημαίνει ότι θα αποβληθεί από το Ηλιακό Σύστημα και πλέον μόνο θα απομακρύνεται.

Με λίγα λόγια, πιθανότατα δεν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον κομήτη Leonard άλλη φορά εκτός από τώρα!!!

Παρακάτω υπάρχουν μερικές εικόνες για να εντοπίσετε τον κομήτη Leonard στον ουρανό….

Nasa, μφρ στην Ελληνική

Για τον A-Polaris, Γεώργιος Τσιουμάνης.